Verf kopen

Voor een optimaal resultaat bij schilderwerken zijn een aantal factoren belangrijk. Een van die factoren is de soort verf waarmee u gaat verven. Er zijn diverse soorten verf verkrijgbaar, hierdoor kan het soms lastig zijn te kiezen voor de juiste soort verf. Hieronder bespreken we een aantal verschillende soorten verf en de daarbij horende eigenschappen, zodat u de juiste verf kunt kopen voor uw verfklus.

Verf kopen

Verschillende soorten verf

Alkydverf
Verf kan worden onderverdeeld in Alkydverf en Acrylverf. Alkydverf, wordt ook wel verf op terpentinebasis genoemd. Het is een soort verf die eigenlijk alleen gebruikt wordt voor buitenschilderwerk. Dit komt omdat deze soort verf veel oplosmiddelen bevat. Wanneer u er toch voor wilt kiezen om voor binnenschilderwerk gebruik te maken van Alkydverf, zorg er dan voor dat u in deze ruimte goed ventileert. Het voordeel van Alkydverf is dat deze soort verf een betere dekking biedt, en daarnaast is deze ook eenvoudiger over te verven. Alkydverf is te verkrijgen in hoogglans en zijdeglans. Hierbij geldt over het algemeen; des te meer glans, des te makkelijker schoon te maken. Een meer mattere verf laat daarentegen minder oneffenheden van de ondergrond zien.

Acrylverf
Acrylverf is verf met een waterdragend vermogen en om die reden ook minder schadelijk voor de gezondheid. Ook ruikt dit type verf niet zo sterk en zal het sneller drogen dan Alkydverf. Acrylverf is dus ook beter geschikt voor schilderwerken in huis. Het is wel verstandig om rekening te houden met het feit dat Acrylverf een iets minder dekkend vermogen heeft dan Alkydverf. Hierdoor is het belangrijk om de ondergrond goed op te schuren en daarna eerst een goede laag grondverf aan te brengen. Daarnaast zal Acrylverf ook eerst helemaal verwijderd moeten worden voordat er opnieuw overheen kan worden geschilderd, het is namelijk zo dat een nieuwe verflaag uiterst slecht tot niet zal hechten aan Acrylverf.

Dekkende & transparante verf
U kunt kiezen voor een dekkende of juist transparante verf, beiden soorten zorgen voor een andere resultaat. Ook zijn er praktische verschillen tussen de twee soorten. Verflaag met een dekkende eigenschap is over het algemeen veel beter bestand tegen zonlicht en daardoor dus ook duurzamer. Transparante verf is veel eenvoudiger aan te brengen dan dekkende verf, en wordt vaak toegepast wanneer de ondergrond nog enigszins zichtbaar moet blijven, denk hierbij bijvoorbeeld aan verfklussen op hout. Hierbij is het vaak gewenst dat de houtnerven zichtbaar blijven.

Grondverf
Grondverf wordt doorgaans gebruikt om ervoor te zorgen dat een nieuwe nog aan te brengen verflaag goed afsluit en hecht. Verder wordt grondverf ook toegepast wanneer een donkere muur in een lichte kleur geverfd dient te worden, op deze manier zal de oude donkere kleur niet meer door de nieuwe lichtere kleur heen zichtbaar zijn.

Muurverf
Muurverf is verkrijgbaar in twee varianten: veegvaste muurverf en latex muurverf. Veegvaste muurverf is geschikt voor iedere ruimte, maar omdat deze kalkhoudend is kan deze niet eenvoudig worden schoongemaakt met water. Latex muurverf daarentegen heeft als voordeel dat het gemakkelijk kan worden schoongemaakt met water.
 

Verfsoort kiezen

De keuze voor de te kopen verfsoort zal dus samen moeten hangen met de ondergrond van het te schilderen werk, maar daarnaast ook met de plek en functie. Een schilder kent alle verschillen en weet precies welke soort verf in welke situatie optimaal is.

Vragen

Dat mag altijd.

U kunt ook verf kopen bij uw schilder. Deze kan u precies adviseren over welke verf in uw persoonlijke situatie het meest geschikt is en kan de verf dan meebrengen.
Jazeker. Een schilder kan u goed helpen bij het kiezen van een kleur. Deze hebben verstand van de effecten van kleuren in een ruimte en kunnen daarnaast ook een kleurpalet meebrengen. Op die manier kunt u eenvoudig een juiste kleur uitzoeken.
Die vraag is lastig te beantwoorden omdat er enorm veel prijsverschil zit in verf. Er zijn namelijk vele verschillende soorten verf. Het beste kunt u hiervoor advies vragen bij een schilder of verfspecialist. Door prijzen te vergelijken kunt u daarnaast behoorlijk besparen op de aankoop van verf.