Pleisteren

Pleisteren met pleister, ook wel pleistermortel genoemd, is eigenlijk het bewerken van muren en plafonds met een laag mortel (fijn betontype) van enkele millimeters tot enkele centimeters dik.

Pleisteren

Pleisterwerk

Pleister bestaat voor het grootste gedeelte uit gips of kalk en wordt soms met zand of andere fijne toeslagen vermengd. Dit wordt vervolgens aangebracht op uw muur, gewelf of plafond. Wanneer er zand wordt vermengd in pleister wordt er een korrelig effect gecreëerd. Nadat het pleisterwerk is aangebracht en goed is uitgehard en droog is, kan het worden beschilderd.

Het doel van pleisteren is om muren of plafonds vlak af te werken, dit zorgt voor een mooi en net afgewerkt resultaat. Op deze manier kunnen de plafonds en muren daarna afgewerkt worden met bijvoorbeeld verf of behang. Pleister heeft diverse benamingen, het wordt ook wel kalk, witkalk, muurkalk, plaaster, pleistermortel, pleisterkalk, stuc of witsel genoemd.
 

Verschillende soorten pleister

Pleisterwerk is tegenwoordig vooral glad of met een gekorrelde structuur, maar zonder versieringen. Een bijzondere vorm van pleister is spachtelputz, dit is een kunststofgebonden pleister en bestaat voor het grootste deel uit marmerkorrels. Andere 'sierpleisters' zijn rustiekputz en granol. Als pleisterwerk wordt aangebracht met profielen of sierlijsten spreken we van stuc, stucco of sierstucwerk. Dit werk is erg gespecialiseerd en hiervoor zal een echte vakman langs moeten komen, die de fijne kneepjes van deze specialiteit kent.

Wanneer u van plan bent om een schildersbedrijf in te huren, die ook het sausklaar maken van uw muren en plafonds verzorgen, is het aan te raden om offertes van verschillende schildersbedrijven aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. U kunt zo behoorlijk besparen en eenvoudig kiezen voor de schilder die het beste aansluit op uw prijs- en kwaliteitswensen.

Vragen

Dat mag altijd.

Dat hangt geheel af van uw persoonlijke situatie en smaak. Een schilder kan u hierbij goed adviseren!
Wanneer u muren en/of plafonds hebt die (veel) beschadigingen en oneffenheden hebben, dan is het aan te raden om deze eerst met pleister of opvulmiddel te laten afwerken voordat u een schilderlaag laat aanbrengen.
Sausklaar wil zeggen dat de te schilderen oppervlaktes zoals muren en plafonds netjes zijn afgewerkt. Zodat er direct een nieuwe laag verf op aangebracht kan worden.