Woonkamer schilderen: tips & tricks

Mike avatar

Mike op 18-02-2016

Ben jij van plan om je woonkamer te gaan schilderen? Lees dan zeker onderstaand artikel over het schilderen van de huiskamer!

Woonkamer schilderen

De woonkamer is de ruimte waar (naast de slaapkamer) de meeste tijd in huis wordt doorgebracht. Een goede sfeer is dan ook erg belangrijk om het huiselijke gevoel te creëren. Kleuren helpen daarbij en met een nieuw likje verf geef je je huiskamer in no-time een geheel nieuwe uitstraling.

Kleur(en) bepalen

Voordat je kunt beginnen met het schilderen van je woonkamer zul je goed na moeten denken over de kleuren die je wilt gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor lichtere kleuren waardoor de ruimte groter en frisser oogt of kies je liever voor wat donkere kleuren die de ruimte kleiner doen lijken en daardoor ook knusser.

Verfsoort bepalen

Als je de kleuren hebt gevonden die je wilt gaan gebruiken voor het schilderwerk in de woonkamer zul je ook een keuze moeten maken qua verfsoort. Over het algemeen wordt latexverf het meest gebruikt om de woonkamer van een nieuwe verflaag te voorzien. Dit komt omdat latexverf eenvoudig in gebruik is en is dus ook prima voor de huis-tuin-en-keuken-klusser. Latexverf is in vrijwel alle mogelijke kleuren te mengen.

Benodigdheden voor het schilderwerk

Een aantal materialen zijn nu eenmaal onmisbaar bij het schilderen. De voornaamste materialen die gebruikt worden bij schilderwerk zijn:

 • Afdekfolie en tape om gedeeltes af te plakken en de vloer of het meubilair te beschermen.
 • Emmer met verf en een verfrooster.
 • Een (verstelbare) stok voor het verven van het plafond.
 • Grote en kleine vachtrollers.
 • Kitpistool en kit.
 • Emmer met schoon water en een spons om gemorste verf spetters direct te verwijderen.
 • Grote en kleine kwast voor de hoekjes en randen.
 •  

  Voorbereiden van het schilderwerk

  Een goede voorbereiding is essentieel om optimaal te kunnen genieten van het nieuwe schilderwerk. Hierboven hebben we al een aantal zaken opgenoemd die je van tevoren moet doen zoals het kiezen van de kleur en verfsoort, maar ook het in huis halen van de benodigdheden is natuurlijk onderdeel van de voorbereidingen.

  Vervolgens moet je alles afplakken wat niet geschilderd hoeft te worden. Denk hierbij aan randen, plinten, stopcontacten enz. Gebruik het afdekzeil om je meubilair en de vloer veilig te stellen.

  Begin met schilderen op een muur waar je een goede lichtinval hebt. Zo kun je goed bepalen of je geen stukjes vergeten bent en of je bij een tweede laag extra aandacht aan bepaalde stukken moet geven. Stop nooit halverwege een oppervlak met schilderen. Dit zorgt namelijk voor kleurverschil na opdroging.

  Liever laten schilderen?

  Je kunt je woonkamer (en andere ruimtes natuurlijk) ook laten schilderen door een ervaren schilder. Dit bespaart tijd en je kunt er van uit gaan dat je topkwaliteit schilderwerk krijgt geleverd.

  Als je een schilder wilt inschakelen is het goed om te weten dat schilders onderling uiteenlopende prijzen rekenen voor hun diensten. Door meerdere schilders met elkaar te vergelijken kies je gemakkelijker de voordeligste vakman.

  Wil je schilderwerk uitbesteden? Vergelijk dan altijd! De besparing die je kunt maken kan namelijk gemakkelijk oplopen tot wel 40% van de totale kosten voor het nieuwe schilderwerk!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!