Verf over verf schilderen: kan dat?

Mike avatar

Mike op 25-11-2015

Is het mogelijk om zomaar over bestaande verf heen te schilderen? En zo ja, geldt dit dan voor alle verfsoorten? Ontdek de antwoorden in onderstaand artikel.

Verf over verf schilderen

Verf over verf schilderen?

"Ja dat kan" is het antwoord op de eerste vraag. Het is niet altijd nodig om de oude verflaag te verwijderen alvorens u de nieuwe verflaag aanbrengt. In sommige gevallen kunt u moeiteloos over de oude verf heen schilderen, maar dit geldt niet voor alle verfsoorten. Een goede voorbereiding is wel altijd een must: ontvetten en schuren van het oude schilderwerk.

Verfsoorten: welke wel en welke niet?

Hieronder volgt een overzicht van alle verfsoorten en welke combinaties geschikt zijn om verf over verf te schilderen.

Acrylverf over acrylverf

Mogelijk, maar wel de ondergrond goed ontvetten en vervolgens nat schuren met een schuurmatje. Eventuele reparaties voor het schilderen voorstrijken met acrylverf.

Acrylverf over alkydverf

Ook mogelijk, maar ook hier weer goed ontvetten en vervolgens met schuurpapier (korrel 100 tot 180) opruwen. Daarna de ondergrond goed wassen met water en na het drogen direct starten met schilderen. Reparaties in de verflaag moet u met alkydgrondverf behandelen.

Alkydverf over alkydverf

Mogelijk, maar de bestaande verflaag moet goed vetvrij gemaakt worden en opgeruwd worden met schuurpapier korrel 180. Reparaties met alkydgrondverf behandelen.

Alkydverf over acrylverf

Ook mogelijk, maar ook hier de ondergrond goed ontvetten en vervolgens nat schuren met een schuurmatje en gronden met verdunde acrylverf. Reparaties met fixeergrond of alydgrondverf behandelen alvorens te schilderen. Let overigens op dat de totale laagdikte acrylverf niet te dik is.

Lijnolieverf over acrylverf

Geen goede combinatie. Af te raden om in deze situatie de nieuwe verf over de oude verflaag aan te brengen.

Lijnolieverf over alkydverf

Idem als vorige.

Gemoffelde verf

Bij een hoge temperatuur is gemoffelde verf gedroogd en vormt dan een harde en dichte laag zoals op metalen kozijnen. Overschilderen met alkydverf is mogelijk, maar wel goed ontvetten en opschuren van het oppervlak met een watervast schuurpapier voordat u start met schilderen. Eventuele roestplekjes kunt u kaalschuren en met roestwerende verf gronden. Indien nodig opvullen met plamuur.

Zekerheid bij het overschilderen van oud schilderwerk

Om te voorkomen dat u onnodig tijd, energie en geld kwijt bent bij het overschilderen van oud schilderwerk kunt u er voor kiezen om het schilderwerk door een professionele schilder te laten verzorgen.

Een schilder weet precies welke verf wél goed zal hechten en welke verf beter eerst verwijderd kan worden voordat de nieuwe verflaag wordt aangebracht.

Als u het schilderwerk gaat uitbesteden aan een professioneel schildersbedrijf is het het goed om te weten dan bedrijven onderling uiteenlopende tarieven hanteren voor het schilderwerk. Door meerdere professionals met elkaar te vergelijken maakt u een betere en weloverwogen keuze qua specialist. Deze vergelijking levert u doorgaan een flinke besparing op die kan oplopen tot wel 40% van de totale kosten.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!