Schilderen? Kies de juiste verf!

Mike avatar

Mike op 23-09-2015

Door de juiste verf te kiezen die past bij uw schilderklus vergemakkelijkt u het schilderwerk. Niet iedere verfsoort is namelijk geschikt voor de klus die u voor ogen heeft. Lees snel verder hoe de juiste verf weet te kiezen voor ieder schildekarwei.

Verf kiezen

De juiste verf kiezen - verschillende verfsoorten

Om tot de beste keuze te komen zult u moeten weten welke verfsoorten er voor handen zijn. In dit artikel behandelen we de drie voornaamste verfsoorten:

 • Solventverven
 • Waterverven
 • Natuurverven
 •  

  Solvent verven

  Solventverven worden vervaardigd op basis van synthetische harsen of solventen, petroleumproducten zoals bijvoorbeeld thinner en white spirit. Solventverven worden gekenmerkt door een goede mechanische weerstand. Om de verf aan te lengen en het materiaal proper te maken zult u ook weer gebruik moeten maken van solventen.

  Vanwege milieuredenen schakelen we echter wel steeds vaker over op waterverven zoals latex-, vinyl- en acrylaatverven. De geur van deze verfsoorten is niet zo indringend als solvent verven, ze drogen sneller, zijn niet-vergelend en het materiaal kunt u gewoon poetsen met water.

  Waterverven

  Zoals gezegd zijn de verfsoorten op basis van water minder indringend qua geur, drogen deze sneller en zijn ze beter voor het milieu. Echter zult u tijdens het schilderen merken dat waterhoudende verven zich gemakkelijk laten aanbrengen waardoor al gauw de neiging ontstaat om de verf te dun uit te strijken.

  Het is dan ook raadzaam om waterhoudende verf ruim aan te brengen, kort op te strijken en ten slotte licht na te strijken. Het best gebruikt u hiervoor een langharige borstel.

  Natuurverven

  Natuurverven worden in z'n geheel vervaardigd van natuurlijke grondstoffen en zijn daarmee de meest milieuvriendelijke verfsoort. Natuurverven hebben een aangename geur en zijn veiliger, maar daarentegen zijn ze minder resistent tegen mechanische weerstanden en weersinvloeden.

  Glanssoorten

  Bij het kiezen van de juiste verfsoort zult u ook een keuze moeten maken voor wat betreft de glans. Hierrin onderscheiden we drie soorten glans: hooglans, satijnglans en mat.

  Hoogglans is het beste bestand tegen vuil en water en is gemakkelijk afwasbaar. Nadeel is dat hoogglans eventuele oneffenheden extra 'in de verf' zet waardoor u de ondergrond alvorens u aan de slag gaat met de kwast of roller grondig zult moeten voorbereiden.

  Met matte verf heeft u minder last van de genoemde oneffenheden, maar is minder goed bestand tegen vocht en vuil. Matte verf zien we daarom praktisch nooit bij buitenschilderwerk, maar wel op bijvoorbeeld plafonds en binnenmuren. Hoogglans daarentegen zien we wel regelmatig terug op bijvoorbeeld kozijnen en deuren.

  Satijnglans ligt tussen hoogglans en matte verf in.

  De ondergrond

  Natuurlijk is ook de ondergrond van groot belang voor de keuze voor de juiste verfsoort. Metaal, steen en hout vergen allemaal elk hun eigen verfsoort. Overigens kunnen sommige verfsoorten wel geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Laat u daarom goed informeren wanneer u op pad gaat om de juiste verf te kiezen.

  Wanneer u niet zelf gaat schilderen

  Als u besluit om het schilderwerk over te laten aan een professional zal uw schilder u alles kunnen vertellen over de verschillende verfsoorten en wordt het kiezen van de juiste verf wel erg eenvoudig.

  Het is wél aan te raden om meerdere schilders met elkaar te vergelijken als u het schilderwerk besluit uit te besteden. Vaak verschillen prijzen onderling namelijk behoorlijk en kunt u eenvoudig besparen op de kosten voor het schilderwerk. In sommige gevallen kan dit verschil zelfs oplopen tot 40%!

  Dit artikel is gebaseerd op informatie van de bouwsite Livios.be, meer specifiek over het onderwerp: lees het originele artikel!


  Laat een reactie achter, vinden we leuk!