Plafond witten, hoe pakt u het aan?

Mike avatar

Mike op 03-09-2015

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u simpel uw plafond kunt witten. Belangrijk is dat u eerst zoveel mogelijk ruimte creëert waardoor u gemakkelijk kunt werken. Dek vervolgens alles af met folie en afplaktape. Haal de stroom eraf en demonteer alle lampen eventueel andere objecten.

Plafond witten

Voordat u gaat witten: schoonmaken

Er zijn twee soorten plafond: een witkalk plafond en een veegvast plafond. Een veegvast plafond kunt u schoonmaken met een vochtig doekje en wat water. De andere soort dient u schoon te maken met ammoniak en een beetje water. Voor alle types geldt dat u eerst de oude verflaag dient te verwijderen. Zo voorkomt u dat de nieuwe laag afbladdert en u opnieuw moet witten. Een oude verflaag kunt u verwijderen met een plamuurmes.

Oneffenheden witten

Last van vocht-, roest- of rookvlekken op uw plafond? Hier kunt u niet zomaar over heen verven, voorzie deze plekken eerst van een renovatieverf. Wanneer u hier meteen over heen zou verven zouden deze vlekken na verloop van tijd door uw nieuwe verflaag heen komen. U moet dan opnieuw schilderen.

Gaten en beschadigingen plamuren

U dient voor het witten te zorgen dat uw plafond helemaal egaal is. Oneffenheden en beschadigingen moet u opvullen met muurvuller. Dit kunt u doen met een plamuurmes. Laat de vuller opdrogen en bekijk of u het goed is, anders kunt u nog een laag aanbrengen.

Plafond witten

Zowel bij het schilderen van een plafond als bij het witten van een plafond moet u eerst de hoeken en randen voorzien van witsel. De rest kunt u witten met een vachtroller. Wij raden u aan om een anti-spat vachtroller te gebruiken. Een vachtroller neemt veel verf op, daarom moet u ervoor zorgen dat er altijd voldoende verf op de kwast aanwezig is. Bij te weinig verf is er kans dat u de nieuwe verflaag juist van het plafond haalt met de vachtroller. Zo blijft u natuurlijk bezig. Maak lange stroken en wit het gehele oppervlak. Na het drogen kijkt u of er een nieuwe laag nodig is. Meestal heeft u met 2 lagen het beste en mooiste resultaat.

Achteraf opruimen

Nadat u klaar bent met het witten kunt u het beste direct beginnen met de schoonmaak. Verwijder de tape en de folie. Beslis of u de kwast wilt bewaren, zo ja, zet deze dan in een emmer met terpentine en wikkel deze daarna in aluminiumfolie of een plastic tasje.

Voordelig uw plafond laten witten?

Twijfelt u of u zelf wilt gaan witten? Kosten voor het witten van uw plafond kunnen nogal uiteenlopen. Daarom geven wij altijd het advies om meerdere offertes aan te vragen van schilders bij u uit de regio. Door deze offertes te vergelijken in prijs en kwaliteit kunt u tot wel 40% besparen.

Het aanvragen en vergelijken van offertes is snel, gemakkelijk, gratis & geheel vrijblijvend. U kunt dus op uw gemakje offertes vergelijken en daarna beslissen of u met iemand in zee gaat.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!