Buitenschilderwerk, welke kleuren gebruiken?

Mike avatar

Mike op 18-05-2015

De kleur voor uw buitenschilderwerk kiezen gaat verder dan alleen uw smaak. Als u een doordachte keuze maakt, kunt u vervolgens genieten van mooi schilderwerk in de perfecte kleur.

Buitenschilderwerk kleuren

Kleuren voor buitenschilderwerk

Wanneer u buitenverf kleuren gaat kiezen, is het verstandig om rekening te houden met de volgende punten:

- De omgeving van uw woning, deze kan van invloed zijn op de keuze van kleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aansluiten bij de kleuren van het schilderwerk van de buren.
- De kleur van de andere materialen, zoals de gevel en/of dakpannen. Het is mooier wanneer de verfkleur aansluit.

Buitenschilderwerk donkere of lichte kleuren

Als u het buitenschilderwerk gaat aanpakken, kunt u voor de zonzijde van het uw woning het beste kiezen voor lichte kleuren. Lichte tinten weerkaatsen het zonlicht en gaan hierdoor langer mee dan donkere tinten, welke het zonlicht absorberen en dus veel uitzetten en krimpen. Wanneer uw woning aan de kust ligt, waar vaak minder beschutting is, worden lichtere kleuren aanbevolen.

Combineer kleuren buitenshuis

Bij het schilderen van deuren, ramen en kozijnen met donkere en lichte kleuren ontstaat contrast. Hierdoor gaan de kleuren meer stralen en winnen de donkere kleuren aan diepte. De lichte verfkleur wordt vaak gebruikt voor kozijnen, als contrast met de muur, en de donkere kleur voor draaiende onderdelen zoals deuren en ramen.

Vergelijk kleuren schilderwerk

Wij raden u aan om verfkleuren voor buitenshuis te vergelijken. U kunt vragen om een kleurenwaaier bij een schildersbedrijf. Ook kunt u op internet een kleurenwaaier bestellen, bijvoorbeeld voor een specifiek verfmerk of selecte van meest gebruikte kleuren. Een kleurenwaaier kost gemiddeld €25.

Schilderwerk voorschriften

Voor de buitenkant van uw woning kunt u gebonden zijn aan kleurafspraken, die gelden voor een bepaalde wijk of straat. Ook bij monumenten gelden er vaak voorschriften. U kunt dit navragen bij uw gemeente.

Meest toegepaste verfkleuren

U zult erachter komen, bij het zoeken naar verfkleuren, dat er veel verschillende nummers en codes zijn om aan te geven om welke kleur het gaat. Als u de juiste nummers kent, maakt dat het zoeken in de verfwinkel een stuk makkelijker. De verfkleuren die veel gebruikt worden voor buitenschilderwerk hebben een RAL nummer. U kunt de juiste nummers opvragen bij uw schilder. Wij zetten de meest gebruikte verfkleuren voor u op een rij:

- RAL 9010= zuiver wit
- RAL 9001= creme wit
- RAL 1015= ivoor wit
- RAL 6009= dennegroen
- RAL 7016= antraciet grijs
- RAL 5003= saffierblauw
- RAL 3005= wijnrood
- NO.15.10= monumenten groen (Sikkens)
- U4.15.10= gelders blauw (Sikkens)
- F2.15.77= zandsteen geel (Sikkens)
- B6.45.15= engels rood (Sikkens)
- G0.05.85= mergelwit. (Sikkens)

Zelf schilderen of liever uitbesteden

Er komt veel kijken bij uw buitenschilderwerk. Denk bijvoorbeeld aan een goede voorbereiding, zoals schuren, voorbehandelen en repareren van de ondergrond. Zelf schilderen kost behoorlijk wat tijd.

Als u weinig kennis heeft van schilderen, of liever andere dingen doet in uw vrije tijd, is het verstandig om het schilderwerk uit te besteden aan een ervaren schilder. Een professionele schilder voert het werk door zijn ervaring en kennis vaak snel en goed uit.

U kunt gratis meerdere schildersbedrijven met elkaar vergelijken door offertes aan te vragen. Het vergelijken van offertes is geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast. Daarnaast kunt u door offertes te vergelijken tot wel 40% besparen op uw schilderwerk.


Laat een reactie achter, vinden we leuk!